De E-Fiets
Wat opvalt in de talrijke onderwerpen over de elektrische fiets is dat de term e-fiets kennelijk niet zo in zwang is. Zelfs als je heel specifiek gaat zoeken naar het gebruik van de term ‘e-fiets’, dan nog komt die specifieke benaming niet voor. Wat wel hier en daar genoemd wordt, is e-bikes en waarom de Engelse term wel gebruikt wordt en de Nederlandse vertaling niet tot nauwelijks, is ons niet bekend.
Wat verder wel opvalt, is dat de hoeveelheid informatie over elektrische fietsen gewoon niet meer te bevatten is. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Het is immers wijs je van tevoren op een of andere manier voor te laten lichten over wat het allemaal inhoudt een elektrische of e-fiets te kopen en te gebruiken. Aan de andere kant zie je door dat overweldigende aanbod aan informatie soms door de bomen het bos niet meer. Daarnaast heb je niet alleen maar standaard elektrische fietsen, maar ook elektrische omafietsen.
Waar vind je de beste informatie?
In dat opzicht raden we je aan te beginnen bij websites van officiële vervoersorganisaties als de ANWB en de Fietsersbond, of consumenteninstanties als De Consumentenbond en Kieskeurig.
Op zich zijn deze onafhankelijk en proberen een zo breed mogelijk scala aan nuttige informatie aan de consument te verstrekken zonder direct economische voordelen.
Uiteraard kun je ook terecht op de websites van de talloze fabrikanten en verkopers van elektrische fietsen, die ons land rijk is. Het gevaar daar is dat de geboden informatie vaak neigt naar het vooral positief weergeven van de eigen producten en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Zij zijn er immers op gericht zo veel mogelijk van hun eigen elektrische fietsen te verkopen.
Wat voor soort informatie over de elektrische fiets is handig?
De eerste vraag die een potentiële koper van een e-fiets zich zal stellen, is waarvoor hij deze wil gaan gebruiken, dus wat voor elektrische fiets hij wel aanschaffen. Dat is dan ook gelijk je eerste zoekcriterium. Zo kun je dan verder zoeken op bijvoorbeeld sportieve e-bikes, hippe modellen, snelle e-fietsen, elektrische transportfiets of zelfs een pedelec.
Als je eenmaal een idee hebt wat voor e-fiets je wilt hebben, ga je kijken of je die beter in een fysieke winkel kunt kopen, of dat online aanschaffen misschien een betere, vaak goedkopere optie is.
Zeker als je al een bepaald merk en model op het oog hebt, is het niet meer dan financieel verstandig op zoek te gaan naar aanbiedingen. Waar kun je jouw beoogde e-fiets het goedkoopste verkrijgen? Let overigens dan niet alleen op de prijs op zich, maar vooral ook op de mogelijke andere te maken kosten, zoals accessoires en verzekeringen.
In je beslissing dien je ook zeker mee te nemen wat de garantievoorwaarden zijn, wat te doen bij problemen en vooral hoe de verkoper omgaat met ontevreden klanten. Dat laatste vind je in reviews en beoordelingen.
Je hebt een e-fiets gekocht
Ook hier is informatie van groot belang. Als Nederlander hebben we wel een idee hoe om te gaan met een gewone fiets, maar een elektrische fiets heeft wat meer, vooral kwetsbare, onderdelen die extra aandacht vragen in bijvoorbeeld gebruik en onderhoud.