Werk en Opleiding

Kosten Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De afkorting VOG staat voor: “Verklaring Omtrent het Gedrag”.

Wat is een VOG?

Stel je krijgt een nieuwe baan. Dan kan je werkgever om een VOG vragen. Maar wat is een VOG? En hoe vraag je een VOG aan en wat zijn de kosten VOG?
In deze blog geven we je de antwoorden.

Allereerst: wat is een VOG? VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Het ministerie van Veiligheid geeft dit document af en verklaart hiermee dat je justitiële verleden niet bezwaarlijk is voor de functie of het doel waarvoor dit document is aangevraagd. De VOG is opgesteld in het Nederlands, met als bijlage een korte toelichting in het Engels. Soms is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht. Kijk op Internet om welke gevallen het gaat. De verklaring mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let wel: tenzij je een vrijwilliger bent, er zijn kosten aan verbonden. Meer over de kosten VOG verderop in deze blog.

 

Kosten VOG

 

Waarom een VOG?

Met een Verklaring Omtrent het Gedrag check je de integriteit van de werknemers. Als ze een VOG hebben gekregen, hebben ze immers niks strafbaars gedaan wat het bedrijf kan schaden. Redenen waarom een VOG nodig kan zijn:
• je werkt met vertrouwelijke gegevens
• je werkt met kwetsbare personen (kinderen, ouderen)
• je werkt in de taxibranche
• je wilt lid worden van een schietvereniging
• je wilt een eigen zaak starten
• je gaat een kind adopteren
• je wilt emigreren
• je hebt een visum nodig
Zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken waarom je een VOG moet aanvragen.

Aanvragen VOG

Het aanvragen VOG kan heel eenvoudig:
• Het kan digitaal via Justis of digitaal via de gemeente waar je staat ingeschreven. Jouw werkgever maakt de online aanvraag voor je klaar. Het kan zijn dat je zelf nog wat gegevens moet invullen. Justis, de screeningsautoriteit, stuurt vervolgens een mail met de aanvraagcode waarmee je kunt inloggen. Dan dien je de aanvraag te controleren en met IDEAL te betalen.
• Het aanvragen VOG kan ook aan het loket van de gemeente waar je woont. Maak dan een afspraak aan het gemeenteloket. Woon je bijvoorbeeld in gemeente Amsterdam, dan kun je VOG aanvragen in Amsterdam. Je werkgever geeft je een ingevuld formulier mee. De ambtenaar controleert de aanvraag en stuurt deze door naar Justis. U betaalt bij de gemeenteambtenaar de kosten VOG die de gemeente rekent.
Als je de aanvraag op werkdagen doet, dan krijg je binnen 24 uur een mail van Justis om de aanvraag af te ronden. Justis heeft 2 tot 4 weken nodig om te screenen. De terugkijktermijn voor strafbare feiten, verschilt per delict. Op Internet kun je daar meer over lezen. Voor jongeren tot 23 jaar is dit termijn standaard 2 jaar, tenzij ze zware zeden- of geweldsdelicten hebben gepleegd.

Kosten VOG

De kosten VOG verschillen nogal:
• Vraag je rechtstreeks bij Justis een VOG aan, dan zijn de kosten 33,85 euro.
• Vraag je (digitaal) aan via de gemeente, dan betaal je 41,35 euro aan de gemeente. Daarnaast betaal je ook nog kosten VOG aan Justis, a 33,85 euro.
VOG aanvragen kun je ook via een commerciële partij doen. Houd dan wel rekening met extra kosten voor je VOG. Deze kosten kunnen soms oplopen tot tientallen euro’s. En dan moet je Justis ook nog betalen: De kosten hiervan zijn 33,85 euro.

VOG aanvragen 2D Uitleg Animatiefilm

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader