Zakelijk

Vrachtwagenchauffeur worden, hoe doe je dat?

Vrachtwagens, je ziet ze overal en de hele dag door op de weg. Er zijn zo ontzettend veel goederen die via een bepaalde route van bestemming A naar bestemming B moeten worden gebracht, dit kan onder andere met vrachtwagens. Maar wie besturen deze vrachtwagens? Welke werkzaamheden heeft een vrachtwagenchauffeur? En hoe word je vrachtwagenchauffeur? In dit artikel lees je er meer over. 

Vrachtwagenchauffeur worden

Sommige kinderen dromen er al vanaf hun jeugd van om vrachtwagenchauffeur te worden, anderen krijgen dit idee pas veel later in hun leven. Maar hoe word je vrachtwagenchauffeur en wat moet je hiervoor doen? 

Uiteraard is het vereist om je B rijbewijs te hebben, zonder dit rijbewijs kun je uiteraard ook niet je rijbewijs voor een vrachtwagen halen. Als je je rijbewijs B hebt kun je vervolgens verder gaan met het behalen van je rijbewijs C. Met een rijbewijs C mag je een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt. 

Je hebt niet alleen je rijbewijs C nodig maar ook Code 95, dit is ook verplicht wanneer je beroepsmatig een voertuig wilt besturen waarvoor rijbewijs C1, C, D1 of D nodig zijn. Deze code 95 kun je krijgen wanneer je een basiskwalificatie haalt. De code is vijf jaar geldig, wanneer deze vijf jaar voorbij zijn kun je de code verlengen met behulp van nascholing. 

Taken en werkzaamheden  

Een vrachtwagenchauffeur rijdt uiteraard met zijn of haar vrachtwagen Nederland of Europa door om bepaalde goederen van de ene locatie naar de andere locatie te brengen. Veel mensen denken dat dit het enige is wat een vrachtwagenchauffeur doet maar dit is niet zo. 

Een vrachtwagenchauffeur is ook verantwoordelijk voor het laden en lossen van de goederen uit de wagen. Wanneer de vrachtwagen op de juiste locatie is aangekomen is het belangrijk om je goederen op de juiste plek uit te laden. 

Ook is een vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk voor het technisch controleren en het goed in staat houden van de vrachtwagen. Je moet bijvoorbeeld het oliepeil of de bandenspanning checken maar het is ook belangrijk om de wagen schoon en netjes te houden. Als laatste moet er ook nog administratie afgehandeld worden, het is allemaal onderdeel van een baan als vrachtwagenchauffeur.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader