Zakelijk

Het drukken van een hardcover boek

Boekbinden - hardcover boek

Boekbinden: Het drukken van een hardcover boek (harde band, kaft of omslag)

Het boek heeft voor velen altijd iets magisch gehad, zeker voor kinderen. Dat geldt gelukkig ook nu nog ondanks de opkomst van een mechanische manier van lezen via de zogenaamde e-reader of e-lezer.

Of je nu een luxe hardcover of een handige paperback in handen hebt, het omslaan van een volgende pagina in een wereld van kennis, nieuwsgierigheid, verwondering, spanning, horror, fantasie, wetenschap, bewondering en romantiek is een belevenis op zich.

Nu heb je boeken in allerlei vormen en maten. Dat geldt niet alleen voor boeken die je in een boekenzaak kunt kopen, maar ook die je zelf als schrijver op de markt wilt brengen. De twee meest voorkomende stijlen zijn hardcover en softcover of, meer populair, paperback en in deze blog gaan we wat dieper in op de hardcover boekdruk.

 

De hardcover

  • Functie

In de titel staan al een paar directe vertalingen van ‘hardcover’, maar in de wereld van boekproductie wordt meestal de Engelse benaming gebruikt.

De primaire functies van een harde kaft zijn bescherming en stevigheid. Papier is uit zichzelf vrij kwetsbaar en ontvankelijk voor vuil, vocht en temperatuur, vooral hoge. Een harde omslag beschermt hiertegen. Tevens staat het boek gelijk een stuk beter in de boekenkast en slijt een stuk minder. Overigens mogen we ook de uitstraling van een boek met harde band niet vergeten, een uitstraling van een zekere luxe. Overigens maken al deze eigenschappen een boek wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld een paperback.

 

  • Techniek

De harde cover wordt meestal gemaakt van karton, hoewel er soms ook andere materialen gebruikt worden, zoals textiel, canvas of leer. Het bestaat uit drie delen: de voorplat of voorkant, de achterplat of achterkant en  de rug, die beiden verbindt. Die laatste, de rug dus, is niet rechtstreeks verbonden met het boek en zorgt ervoor dat het boek zonder problemen netjes opengeslagen kan worden. Dat kan doordat de rug met zogenaamde scharnierende knepen is verbonden met de voor- en achterkant van de hardcover. Klanten hebben voor hun hardcover boek de keuze uit een rechte (stevigheid) of ronde rug(oogt chiquer).

Vervolgens kan er over het karton een extra en duurzame beschermende laag worden aangebracht in de vorm van laminaat (glans, mat of soft touch. )

 

Voor een gewoon boek zijn dit toch wel de minimale bewerkingen om er een goed leesbaar, stevig en mooi product van te maken, maar er zijn nog meer opties beschikbaar.

  • Veredeling

Dit is een afwerkingsmethode door middel van UV-lak en licht de titel of afbeeldingen op de hardcover nog meer uit.

  • Foliedruk

Voor een nog chiquere uitstraling wordt en een dunne kleur- of folielaag aangebracht. Dit zie je meestal niet bij een gewone kartonnen omslag, maar eerder bij een linnen, canvas of leren harde kaft.

  • Leeslint

Met dit handige textielbandje kun je de pagina markeren waar je gebleven bent met lezen.

 

 

Hardcover boeken

 

Is hardcover de beste optie?

Als je wilt dat je boek niet alleen je lezers boeit, maar er ook goed uitziet en beschermd is om meerdere malen ter hand te nemen, dan is de hardcover de beste optie. Verder staat het, zoals eerder vermeld, ook heel netjes in je boekenkast.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader