Algemeen

Het belang van weerbaarheid in de zorg

In de zorg wordt dagelijks met passie gewerkt om medemensen zo goed mogelijke zorg te bieden. Maar bij het werken in de zorg kan er helaas veel stress ontstaan, bijvoorbeeld door fysieke en verbale agressie. Zeker in de GGZ en in de gehandicaptenzorg kan dit heftig zijn.

Fysieke en mentale weerbaarheid van het personeel is daarom van groot belang. In dit artikel gaan we dieper in op dit belang.

Fysieke weerbaarheid

Medewerkers in de zorg krijgen vaak te maken met lange diensten, fysiek zware werkzaamheden, stress… en helaas soms ook met fysieke agressie van cliënten. 

Hoe kun je als zorgprofessional omgaan met fysieke agressie? En hoe kun je dat op zo’n manier doen dat je de cliënt en jezelf niet bezeert? Al dit soort zaken komen aan bod in een weerbaarheidstraining die specifiek voor de zorg is gemaakt.

Mentale weerbaarheid

Mentaal kun je door de stress in de zorgsector behoorlijke klappen krijgen. Het werk kan hectisch zijn en alle bijkomende emoties van jezelf en van cliënten kunnen het een uitdaging maken. Om goed te (blijven) functioneren is het van essentieel belang om ook aan je mentale weerbaarheid te werken. Dit komt tijdens een weerbaarheidstraining aan bod.

Ontwikkel jezelf en verbeter daardoor de zorg

De zorgsector staat meer dan ooit onder druk, waardoor het belangrijk is om jezelf te ontwikkelen op het gebied van mentale en fysieke weerbaarheid. Je komt mentaal en fysiek sterker in je schoenen te staan, je dienstverlening gaat erop vooruit en je kunt minder leuke werksituaties beter het hoofd bieden.

Meld je daarom aan voor een weerbaarheidstraining specifiek gericht op zorgmedewerkers. Je kunt dergelijke trainingen volgen bij onder andere zorgbemiddelingsbureaus, zoals PRTD. Niet ieder zorgbemiddelingsbureau biedt trainingen aan, dus doe even research. 

Tip: je hoeft niet ingeschreven te staan om een training bij een zorgbemiddelingsbureau te mogen volgen. Het enige dat je soms ziet, is dat je een korting krijgt als je een training afneemt en bij datzelfde zorgbemiddelingsbureau bent ingeschreven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader