AlgemeenTechnische dienstverlening

Kantbank en kotterbank: waar gebruik je het voor?

Werk je in de wereld van houtbewerking en metaalbewerking, dan komen de termen ‘kantbank’ en ‘kotterbank’ je vast bekend voor. Maar wanneer gebruik je welke? En wat is eigenlijk het verschil? En als je een kotterbank gebruikt aanschaft, wat zijn dan dingen waar je op moet letten?

Wat is een kantbank?

Een kantbank is een machine die je kunt gebruiken om oppervlakken en metalen randen glad te maken en om hoeken en vormen in metalen platen te maken. Zo kun je eventuele oneffenheden verwijderen, waarna je het metaal verder kunt verwerken of afwerken. Bovendien kun je ze niet alleen maar gebruiken voor metaal, maar ook voor hout. Een kantbank werkt een beetje als een hydraulische pers. Bovendien is het gebruik van een kantbank vaak veel efficiënter en goedkoper dan het lassen van een metalen plaat. Je hebt tegenwoordig zelfs computer gestuurde kantbanken, die je nog meer werk uit handen kunnen nemen. Overweeg je nou zelf om een kantbank aan te schaffen, kijk dan ook eens voor tweedehands exemplaren. Veel mensen bieden hun kantbank te koop aan.

Wat is een kotterbank?

Op een kotterbank kun je metaal nauwkeurig en precies ‘knippen’. Dit is van essentieel belang bij veel metaalbewerking projecten. Veel kotterbanken hebben een beweegbare arm die je kunt inkorten en een kniptang die snijdt in de metalen plaat of de metalen buis die in een machine geplaatst wordt. Het werk van lassers en metaalbewerkers wordt op deze manier aanzienlijk makkelijker gemaakt. Ook deze zijn vaak beschikbaar in computergestuurde variant.

Onderhoud

Als je wilt dat je kantbank of kotterbank lang meegaat, moet je hem natuurlijk goed onderhouden. Dit begint bij het regelmatig schoonmaken, iedere keer nadat je hem gebruikt hebt. Zo kan er geen stof en afval achterblijven in de machine. Bovendien blijft de machine soepel lopen als je de bewegende onderdelen ervan regelmatig oliet. Check regelmatig of bepaalde onderdelen niet versleten of gescheurd zijn en vervang deze als het nodig is. Op die manier blijven ze nauwkeurig werken. Ook is het handig om te controleren of alle schroeven en bouten nog goed vastzitten, zodat je veiligheid niet in het geding komt tijdens het werken met een kantbank of kotterbank.

Veiligheid

Als je niet weet wat je doet, kan het werken met dit soort apparatuur best gevaarlijk zijn. Maar ook als je dit wel weet, zorg dan dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg ervoor dat je apparatuur stabiel staat. Een antislipmat is hierbij zeker geen overbodige luxe.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kantbank of kotterbank?

Allereerst moet je letten op het materiaal. Je wilt dat dit stevig is, zodat hij lang meegaat. Ook is het handig om een verstelbare te kopen, als je meerdere metaalbewerking projecten wilt gaan doen van verschillende grootten. Check ook altijd even wat het maximale gewicht is van je kantbank of kotterbank. Bedenk of de capaciteit geschikt is voor het soort projecten dat je wilt gaan uitvoeren. Sommige hebben ook extra functies, zoals bijvoorbeeld zijbeugels. Bedenk goed wat je nodig hebt en wat niet. Daarnaast zijn de afmetingen van belang. Je wilt natuurlijk wel dat je kantbank of kotterbank in je werkruimte past.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader