Algemeen

Waarom een legionella beheersplan laten opstellen?

De legionella bacterie is een bacterie die in waterleidingen kan gaan zitten. Als een persoon deze bacterie in het lichaam krijgt, dan kan dit diegene ernstig ziek maken. Dit wil je liever niet. De bacterie groeit dus in watersystemen. Zo gaat het bijvoorbeeld in zwembaden zitten, of in je kraanwater, douche, bubbelbad en ga zo maar door. Dit zijn plekken waar je waarschijnlijk dagelijks langskomt. Je drinkt uit de kraan, je wast je handen. Als deze bacterie in de waterleiding zit kun je er dus bijna niet omheen. Daarom is het belangrijk dat er voorkomen wordt dat de legionella bacterie überhaupt in de leidingen terecht komt. Dit kan door een legionella beheersplan te laten opstellen door een professioneel bedrijf. Lees meer over de legionella bacterie en waarom het zo belangrijk is om een goed beheersplan te laten opstellen. In dit artikel wordt besproken waarom een goed legionella beheersplan nodig is om uitbraken van legionellabacteriën te voorkomen. Het geeft ook enkele tips om ervoor te zorgen dat je gebouw een effectief legionella beheersplan heeft.

Wat is legionella?

Het is belangrijk om een legionella beheersplan op te laten stellen om gezondheidsrisico’s te voorkomen. De legionellabacterie is een bacterie die in water kan groeien en ernstige ziekte kan veroorzaken. Het wordt gevonden in watersystemen en groeit het beste bij temperaturen tussen 25-50 graden Celsius. En dat is precies ons drinkwater, douchewater en ga zo maar door. De symptomen van de ziekte kunnen bijvoorbeeld koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn en een droge hoest zijn. Het kan van een kleine verkoudheid oplopen tot een griep, en zelfs een ernstige longontsteking. In het ergste geval kan een persoon overlijden aan de legionella bacterie.

De noodzaak van een goed legionella beheersplan

De noodzaak van een goed legionella beheersplan moet wel duidelijk zijn. Mensen kunnen er ernstig ziek van worden. Dat is dan ook de belangrijkste reden om een goed beheersplan op te laten stellen door een professioneel bedrijf. Ook is het voor bedrijven en openbare instellingen wettelijk verplicht om een legionella beheersplan in hun bezit te hebben. De noodzaak is dus duidelijk. Het is geen grote moeite om het op te stellen, dit kun je gewoon laten doen namelijk. Veel makkelijker toch?
Hoe een wettelijk gerechtvaardigd legionella beheersplan je bedrijf helpt
Bedrijven dienen voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op legionella te verkleinen, bijvoorbeeld door het opstellen van een wettelijk verantwoord legionella beheersplan. De meest gebruikelijke manier voor bedrijven om het risico op legionella te beheersen, is door het opstellen van een wettelijk verantwoord legionella beheersplan. Deze plannen omvatten:

  • Een risicobeoordeling
  • Een actieplan
  • Ervoor zorgen dat watersystemen schoon zijn en niet stilstaan
  • Monitoring van watersystemen op bewijs van verontreiniging
  • Testen van de lucht en oppervlakken op bacteriën

Hoe een legionella beheersplan op te zetten?

Een legionella beheersplan is essentieel voor alle organisaties, of het nu gaat om een school, ziekenhuis of hotel. Het helpt ervoor te zorgen dat het risico op legionella wordt geminimaliseerd en dat degenen die het risico lopen om legionella op te lopen worden beschermd. De eerste stap bij het opstellen van een legionella beheersplan is het uitvoeren van een inschatting van de huidige situatie. Hierbij wordt gekeken naar het watersysteem en wordt gekeken naar eventuele legionella-uitbraken die in het verleden hebben plaatsgevonden. De volgende stap is om te identificeren welke gebieden het grootste risico op legionellabesmetting vormen en vervolgens te beslissen welke actie moet worden ondernomen om dit risico te verminderen. Dan is het een kwestie van de waterleidingen goed beheren volgens het plan om te zorgen dat er geen legionella infectie komt. Zo’n beheerplan kun je het beste laten opstellen door een professioneel bedrijf. Zij weten wat ze moeten doen om de bacterie te voorkomen en zetten een plan op waarvan bekend is dat het werkt.

Hoe je ervoor zorgt dat het risico op een legionella infectie zo klein mogelijk is

Het risico op het krijgen van een legionella-infectie wordt verminderd door deze voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Gebruik alleen gedestilleerd of gekookt water om een luchtbevochtiger te bevochtigen.
  • Reinig en desinfecteer de luchtbevochtiger regelmatig met een oplossing van bleekwater en water.
  • Laat de kraan 2 minuten draaien voor gebruik nadat het even stil heeft gestaan.
  • Gebruik geen bubbelbaden of spa’s die niet goed worden onderhouden.
  • Er dienen regelmatig testen van de watervoorziening te worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er geen legionella bacteriën aanwezig zijn.

Conclusie: Waarom is het belangrijk om een wettelijk verantwoord legionella beheersplan te hebben?

Legionella is een watergedragen bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt, die zelfs dodelijk kan zijn. Mensen kunnen er ernstig ziek van worden, dat is duidelijk. Om de verspreiding van legionella te voorkomen, is het belangrijk om een wettelijk verantwoord legionella beheersplan te hebben. De conclusie van dit artikel is dat het belangrijk is om een wettelijk verantwoord legionella beheersplan te hebben om de verspreiding van de legionellabacterie te voorkomen. Als openbare instelling of bedrijf ben je zelfs wettelijk verplicht om zo’n legionella beheersplan te laten maken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader