AlgemeenVakantie en Reizen

Wandelschoenen heb je écht nodig

Het grote dilemma: heb je echt wandelschoenen nodig? Of kun je normale schoenen gebruiken? Deze blog lost het allemaal voor je op, maar het korte antwoord is dat je waarschijnlijk wel wandelschoenen nodig hebt. Wandelschoenen voor dames zijn voor de meeste wandelaars een betere keuze. Het verschil tussen wandelschoenen en hardloopschoenen, of wandelschoenen versus normale schoenen, wordt belangrijker naarmate het parcours gevarieerder wordt. Een dag wandeling door een goed onderhouden staatspark zal minder uitdagend zijn voor je voeten dan een lang pad met steeds veranderende omstandigheden.

Het doel van het dragen van schoenen

Weet jij wat het doel is van het dragen van schoenen? In principe is schoeisel bedoeld om de dragers comfort te bieden en de menselijke voeten goed te beschermen tegen barre omstandigheden. Evenzo is het belangrijkste doel van wandelschoenen om je voeten te beschermen tegen kneuzingen en schuren door jouw terrein in de wildernis, om je zolen te dempen en om goede grip te bieden op ruw, steil, glad, nat en modderig terrein. Een betrouwbare wandelschoen is een schoen die lang meegaat en die je niet midden op het pad laat staan. Voor backpacken over lange afstanden moeten schoenen ondersteunend en bij voorkeur licht van gewicht zijn. Ze moeten zich ook flexibel en comfortabel voelen tijdens het lopen. Op ruwe oppervlakken kunnen schoenen echter stijver en beter ondersteunend zijn.

Geschikt voor wandelschoenen

Wandelschoenen moeten ook functioneel zijn en kunnen reageren op veranderende omgevingen en verschillende soorten ondergrond. Dit hangt meestal af van de laars constructie. Het behoeft geen betoog dat deze twee onderwerpen nauw met elkaar verbonden zijn, omdat de waargenomen eigenschappen van een paar trekking schoenen sterk afhangen van zowel de materialen als de onderdelen van het schoeisel. Pasvorm is cruciaal. Hoe goed een laars ook is gemaakt, hij zal niet goed functioneren als hij niet goed past. Schoenmakers zeggen ‘de laatste is de eerste’ om het belang van goed passend schoeisel te onderstrepen. Pasvorm heeft direct invloed op comfort. Een goede pasvorm is ook een voorwaarde voor functioneren.

Perfecte pasvorm

Naast deze individuele variabiliteit hebben mensen meestal een linker- en rechtervoet van verschillende grootte. Hun voeten veranderen gedurende de dag en zelfs tijdens een bepaalde sportactiviteit in lengte, breedte, omtrek en volume. Voeten zijn actief tijdens wandelen en backpacken en de voetvorm is buitengewoon dynamisch. Geen enkele vorm van een statische leest kan dus in alle situaties en altijd voor alle mensen een perfecte pasvorm opleveren. De schoen moet een vorm en afmetingen hebben die een goede gezondheid behouden. Een goede pasvorm betekent in de meeste gevallen ook comfort. De optimale vorm onder de voet zorgt ook voor een goede pasvorm, mits zorgvuldig gecontroleerd. Binnenzool en sokken moeten net zo zorgvuldig worden gecontroleerd als styling om er zeker van te zijn dat ze bij de gebruiker passen. Over het algemeen zitten trekkingschoenen niet zo stevig als modieuze schoenen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader