FietsenWebwinkels

Fietsen kopen is leuk

De framemaat van de fiets

Als je een fiets wilt kopen, zeker als het gaat om een kinderfiets, dan krijg je automatisch te maken met het fenomeen van de framemaat. Op zich gaat het er alleen maar om dat je kiest voor de juiste grootte van de fiets, zodat je kind veilig en comfortabel, wel, naar school kan gaan, de sportvereniging of zijn of haar vrienden.
Dat luistert dus vrij nauwkeurig en wat het er niet gemakkelijker op maakt, is het simpele feit dat kinderen groeien. Gelukkig heb je daar dan weer wel enige speling in omdat je de mogelijkheid hebt het zadel en stuur enigszins te verstellen.
Toch blijft de vraag aan welke maatstaf de hoogte van de fiets moet voldoen om een veilige situatie te creëren. Je kan diverse fietsen aanschaffe, bijvoorbeeld een elektrische fiets, of moederfietsen.

Die framehoogte of framemaat, wat is dat nu precies?

Leuk is dat, want kennelijk zijn er twee manieren om dat te meten. Toch is er één component die van belang is: de zogenaamde zitbuis.
• De zitbuis
Dat is het deel van het frame dat in principe het zadel ondersteunt en loopt dus van zadel naar trapas.
• Bovenkant van de zitbuis
Dat is het punt waar je de zadelpen inschuift.
Trapas
Onderkant van de zitbuis, waar de trappers gemonteerd worden.

1e methode: de precieze lengte van de zitbuis tussen bovenkant en trapas
2e methode: de afstand tussen twee horizontale lijnen door bovenkant zitbuis en trapas.
Het punt is dat daar een klein beetje verschil in zit en je dus aan de verkoper moet vragen welke methode hij of zij gebruikt.

Fietsen kopen

Welke framemaat heb je nodig?

Over het algemeen is de binnen beenlengte de bepalende factor en dat is de afstand van de lies tot aan de onderkant van de voet. Door vervolgens 2/3 van die meting te nemen of te vermenigvuldigen met 0,67, geeft dat je de framemaat.
Jammer genoeg is dat weliswaar een handig hulpmiddel, maar niet alleszeggend. Vrouwen bijvoorbeeld hebben gemiddeld genomen langere benen dan mannen. Daarnaast is het ook van belang wat voor soort fiets je wilt hebben en telt de grootte van het fietsframe ook mee.
Om toch enig houvast te hebben, zijn er standaard framematen. Dat begint met 12 inch, dan 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26 en 28 inch.(een inch is 2,5 cm) Een normale fiets voor volwassenen heeft dus de grootste framemaat, namelijk 28 inch of 71 cm.

Zadelhoogte en stuurafstelling

Hoop je met de juiste framemaat enigszins comfortabel op de fiets te zitten, het is ook belangrijk je zadel en stuurhoogte op je lichaamsafmetingen aan te passen.
Zithoogte
Dit is de afstand tussen zadel en de trapper in de laagste stand met de volgende vuistregel: 1,08 x binnen beenlengte. Een andere richtlijn is dat je in die positie je knie net niet helemaal strekt.
Stuurafstelling
Hier is de afstand tussen stuur en zadel bepalend. Deze afstelling is heel persoonlijk, waarbij ontspanning van armen en schouders tijdens het fietsen een grote rol spelen.

Conclusie

Hoewel er een aantal standaarden zijn, is het van groot belang een fiets aan te schaffen met de juiste maten, zeker als je veel van die nieuwe fiets gebruik gaat maken.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader