FietsenWebwinkels

Kinderfietsen kopen voor jouw kinderen

Fietscultuur

Het spreekwoord “Jong geleerd is oud gedaan” gaat in Nederland voor wat betreft fietsen volledig op. In onze cultuur is het heel normaal dat het fietsen met de paplepel wordt ingegoten. We denken er niet eens over na. Zodra het kan, zetten we onze kleintjes op de fiets. Eerst met zijwieltjes en als ze wat ouder zijn op een gewone kinderfiets kopen. Dat het niet zo gewoon is, merk je pas als je een buitenlander laat kijken naar onze fietscultuur. Die verbaast zich er enorm over dat alle kinderen jong leren fietsen, maar ook over zaken als het enorm aantal fietsen in ons land (ongeveer 23 miljoen, het grootste aantal ter wereld per hoofd van de bevolking), over de staat van onze fietsen (we gebruiken onze fietsen tot ze uit elkaar vallen) en het grote aantal kilometers goed onderhouden fietspaden. Sommige buitenlanders noemen deze fietspaden “snelwegen voor fietsers”. Kortom: als je als kind opgroeit in dit fietsland, dan wordt je automatisch deel van de fietscultuur.

Leren fietsen

Het assortiment kinderfietsen op de markt is groot. De meeste peuters beginnen hun fietsavontuur op een fiets met 12 inch banden en zijwieltjes. Wanneer je kindje zonder zijwieltjes kan fietsen, is niet zomaar te zeggen. Dat hangt namelijk helemaal van het kind zelf af. Hoeveel ervaring met fietsen heeft het kind en hoe is haar of zijn motorische ontwikkeling? De gemiddelde leeftijd is 5 jaar, maar misschien is je kind eerder rijp voor de fiets zonder zijwieltjes, of misschien later. Laat het in ieder geval van het kind zelf afhangen wanneer hij er klaar voor is. In het begin zal je kind nog vertrouwen op jouw ondersteuning, die je kan geven door bijvoorbeeld de bagagedrager achter vast te houden. Maar heeft hij het eenmaal door hoe de vork in de steel zit, dan is die ondersteuning niet meer nodig. Wat je ook kan doen, is de zijwieltjes steeds iets hoger afstellen, zodat ze de grond minder raken en op den duur los van de grond zijn. Ongemerkt gaat je kind dan meer zijn eigen balans gebruiken in plaats van de ondersteuning van de zijwielen. Op den duur fietst hij dan zelfstandig.

Kinderfietsen kopen

Kinderfietsen

Een fiets kopen is iets moois. Kinderfietsen zijn er in allerlei modellen, van de stoere bike met Spiderman print voor de jongens, tot de nostalgisch aandoende omafiets in leuke kleuren en prints voor de meisjes. Als je wilt weten welke maat fiets je nodig hebt voor jouw sportieveling, dan kun je onderstaande tabel aanhouden.
14 of 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar;
18 inch voor kinderen van 4 tot 8 jaar;
20 inch voor kinderen van 5 tot 8 jaar;
22 inch voor kinderen 5 tot 9 jaar;
24 inch voor kinderen van 8 tot 10 jaar;
26 inch voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
Vanaf ongeveer 12 jaar is een kind over het algemeen groot genoeg om op een fiets voor volwassenen te gaan rijden. Wil je zeker weten welk model en welke maat bij jouw kind past, dan is het raadzaam om advies te vragen aan de fietsenzaak. Dan kan je er op vertrouwen dat jouw kind de juiste fiets heeft waar zij of hij veel plezier van zal hebben.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader