FietsenWebwinkels

Omafietsen kopen kan handig zijn

Een stukje geschiedenis

In 1867 werd de eerste fiets met twee wielen geïntroduceerd op de wereldtentoonstelling in Parijs, de velocipede. Comfortabel was deze fiets niet, daarom werd deze houten fiets ook wel de “boneshaker” genoemd. Hij fietste heel zwaar en het was moeilijk om erop vooruit te komen.
Kort daarna verschenen fietsen in het Nederlandse straatbeeld en begon men in Nederland ook fietsen te bouwen. Rond 1869 waren er ongeveer 100 fietsen in Nederland.
In 1885 kwam voor de eerste fiets die qua model lijkt op de moderne fiets, de safety. De vorige modellen hadden allen een groot voorwiel en klein achterwiel, maar deze had twee bijna gelijke wielen en een frame. Het duurde nog tot 1926 dat de fiets echt ging lijken op de moderne fiets, dat was de Burger fiets. Deze had een kettingkast, een bagagedrager en luchtbanden i.p.v. massieve.

Omafiets

De eerste damesfietsen hadden een frame met een gebogen bocht. Tot ongeveer 1950 was dit het standaard model fiets voor dames, daarna kwamen er nieuwere modellen. Dat maakte dat deze fiets, tegenwoordig omafiets genoemd, minder populair werd en de dames modernere fietsen wilden. Echter, in de zeventiger en tachtiger jaren won de omfiets weer aan populariteit en werd men er graag mee gezien, vooral door de jeugd. Tot op heeft de omafiets niets aan populariteit ingeboet.

Omafietsen kopen

De omafiets van tegenwoordig

Omafiets kopen kan nuttig zijn. Als je heden ten dage een omafiets wilt kopen, dan is er volop keus. De fiets is er voor dames, meisjes en kinderen. Er is zelfs een elektrische uitvoering te krijgen.
Kinderfiets
Voor de kleintjes vanaf 3 jaar is er al een omafiets, dus net zoals de volwassen omafiets met een gebogen frame. Deze heeft 12 inch wielen en in allerlei trendy kleuren en prints verkrijgbaar.
Als je niet weet welke maat fiets voor je kind geschikt is, dan zijn onderstaande maten een leidraad:
14 of 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar;
18 inch voor kinderen van 4 tot 8 jaar;
20 inch voor kinderen van 5 tot 8 jaar;
22 inch voor kinderen 5 tot 9 jaar;
24 inch voor kinderen van 8 tot 10 jaar;
26 inch voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
Vanaf 12 jaar kan een kind, uiteraard afhankelijk van haar of zijn lengte, op een fiets voor volwassenen met 28 inch wielen rijden. Het is wel altijd raadzaam om naar de lengte van je kind te kijken en de verkoper te vragen, dan weet je zeker dat je goed zit.

Damesfiets

Behalve de nostalgische vorm van de fiets, is de omafiets van tegenwoordig niet te vergelijken met die van vroeger. De fietsen hebben meer mogelijkheden en gebruiksgemak gekregen. En ze zijn in allerlei moderne kleuren verkrijgbaar. Als je liever een transportfiets gebruikt, omdat je regelmatig spullen te vervoeren hebt, dan is dat geen probleem. De omafiets is namelijk ook te koop in een model met een bagagedrager op het voorwiel. En wil je wel de nostalgie, maar liever het gemak van een moderne e-bike? Dat kan, want die is er ook!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader