Auto's, Motoren & Banden

Elektrische scooter 25 km

De elektrische scooter met een maximum snelheid van 25 km/uur

In de wereld van de elektrische of e-scooter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen diverse soorten, voornamelijk veroorzaakt door het verschil in maximum snelheid.

Elektrische snorscooter: maximum snelheid 25 km/uur
• Elektrische bromscooter: maximum snelheid 45 km/uur
• Elektrische motorscooter: maximum snelheid afhankelijk van de wegregels.

Daarnaast hebben we nog een beetje vreemde eenden in de bijt:
• Elektrische scootmobiel: driewieler meestal bedoeld voor minder validen en een beperkte maximum snelheid van 20 km/uur. Het heeft 2 wielen achter en eentje voor
• Elektrische driewieler: maximum snelheid kan variëren tussen 25 en 45 km/uur. Het heeft één wiel achter en twee wielen voor.

Wij richten ons hier op de elektrische of e-scooter met een maximum snelheid van 25 km/uur oftewel de elektrische snorscooter of e-snorscooter.

De elektrische snorscooter

Zoals aangegeven is er het belangrijkste verschil aangegeven met de andere type e-scooter, namelijk een vastgestelde maximum snelheid van 25 km/uur. Onder die omstandigheden zijn er namelijk een aantal voorwaarden verbonden aan het rijden ervan, of worden er weggelaten ten opzichte van de andere scooters.

• Kentekenbewijs
Omdat er nauwelijks verschil in design is met een elektrische bromscooter, moet er dus een duidelijk merkteken zijn die dat wel aanduidt en dat is het kenteken.
Het kenteken van een e-snorscooter is blauw van kleur met witte cijfers en letters.

• Helmverplichting
Voor de snorscooter is die er niet. Gezien de snelheidsbegrenzing van 25 km/uur acht men het niet nodig deze verplicht te stellen. Men kan deze alsnog dragen natuurlijk voor de broodnodige veiligheid in het verkeer.

• Leeftijd
De minimum leeftijd om te mogen e-scooteren is 16 jaar.

• Rijbewijs
Een rijbewijs is verplicht. Voor de snorscooter is dat het zogenaamde AM-rijbewijs. Indien men een A of B-rijbewijs heeft, dan krijg je automatisch het AM-rijbewijs. Het pasje hiervoor moet je wel elke 10 jaar vernieuwen, maar je hoeft daarvoor niet opnieuw examen te doen.

• Wegverkeer
De e-snorscooter moeten binnen de bebouwde kom op het fietspad.

• Verzekering
Voor de elektrische snorscooter geldt een verzekeringsplicht met op zijn minst een WA-dekking. Deze kun je uitbreiden tot aan allrisk toe. Een diefstalverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

• Sloten
Uiteraard is het niet verplicht een slot op je e-scooter te hebben, maar wil je voor een diefstalverzekering in aanmerking komen, is een goedgekeurd ART-slot wel verplicht.

 

Elektrische scooter 25 km

De techniek van de elektrische snorscooter

In plaats van een benzinemotor wordt er gebruik gemaakt van een elektrische motor, die qua energie aangedreven wordt door een accu. De sterkte van accu en motor bepaalt een aantal belangrijke zaken:

• Effectiviteit
Uiteraard is een goede samenwerking tussen batterij en motor van essentieel belang.

• Vermogen van de motor
Deze wordt weergegeven in Watt(W) of Watt/uur(Wh) ne geeft aan hoeveel kracht de motor aan de e-snorscooter kan geven om vooruit te komen.

Alle andere specifieke eigenschappen van een elektrische scooter zijn afkomstig van de accu.
• Inhoud of voltage(V)
Hiermee wordt aangegeven hoeveel energie de accu op kan slaan.

• Stroomsterkte of ampère(A), ampère/uur (Ah)
Hiermee wordt aangegeven hoeveel stroom de accu per tijdseenheid, meestal per uur, kan afgeven.

• Vermogen of wattage (W)
Als je inhoud met stroomsterkte vermenigvuldigt, levert dat het vermogen op dat de accu op.

Als je jezelf een beetje inzicht in deze waarden verschaft, kun je zelf uitrekenen hoeveel kilometer je onder ideale omstandigheden op je elektrische scooter met een maximum snelheid van 25 km/uur kunt rijden.

Vond je deze blog interessant? Lees meer op dm netwerk. Of bekijk onze ‘alle blogs‘ pagina voor leuke onderwerpen en artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader