Hobby & KlussenWonen / Huis en Tuin

De meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag

De beukenhaag is echt een haag die tot de verbeelding spreekt. Hij verandert met de seizoenen van kleur en houdt zijn rosse, dorre loof vast gedurende de koude wintermaanden. Het hele jaar door creëert de beukenhaag een natuurlijke en fijne sfeer in jouw tuin. Veel mensen kiezen daarom voor een beukenhaag in hun tuin. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een beukenhaag wilt hebben. Zorg er in ieder geval voor dat je niet een van de meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag maakt. Lees verder om erachter te komen wat deze meest gemaakte fouten zijn. 

Planten in de verkeerde grondsoort

Niks is zo vervelend als een beukenhaag die zich staande moet zien te houden in een natte, zware kleigrond. Elke keer dat het regent eist dit zijn tol van de normaal gesproken sterke en gezonde beuk. Het is belangrijk dat je voorkomt dat de grond waar de beukenhaag in staat niet te nat wordt. Het is hiervoor belangrijk om een beukenhaag in de juiste grond te planten met genoeg voeding voor de beukenhaag. De beuk houdt van een humusrijke en goed doorlatende grond en verdraagt geen natte voeten. Wanneer jouw tuin snel blank staat, kun je ervoor kiezen om de haagbeuk aan te planten. Anders dan de naam doet vermoeden is dit geen beuk, maar een boom uit de berkenfamilie. De haagbeuk heeft qua uiterlijk veel weg van de beukenhaag, met als belangrijkste verschil dat hij een deel van zijn blad loslaat in de winter. Net als de beukenhaag wordt de haagbeuk gekenmerkt door schitterende kleuren in de herfst. 

Het snoeien van de beukenhaag

Een beukenhaag ziet er het mooiste uit als hij strak gesnoeid is. Een volle beukenhaag met vele vertakkingen is erg mooi. Dit effect kun je krijgen door de heg vaak te snoeien. Door het snoeien worden nieuwe vertakkingen gestimuleerd en zal de haag steeds dichter en compacter worden. Te weinig snoeien zal niet veel goeds doen voor de beukenhaag. De haag zal steeds dunner worden en zijn uiterlijk zal er niet op vooruit gaan. De beukenhaag kan het beste twee keer per jaar goed worden gesnoeid: in het voor- en najaar. Het snoeien van de beukenhaag begint eigenlijk al vrij snel na de aanplant. Begin op tijd met het toppen van de uitstekende takken van uw beukenhaag, ook al zijn dit er maar een paar. Door uw jonge beukenhaag op tijd bij te knippen zorgt u ervoor dat er al in een vroeg stadium nieuwe vertakkingen bij komen. Dit is essentieel wanneer u uiteindelijk een volle haag in uw tuin wilt hebben staan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader