OverigeZakelijk

Drukken van softcover of ‘zachte’ omslag

Boekbinden
Het drukken van softcover of ‘zachte’ omslag, kaft of band

Geschriften in alle vormen en maten dienen op een of andere manier bij elkaar gehouden te worden. Dit gebeurt via een omslag of een cover. Cover is een meer gebruikt woord in de wereld van het boekbinden en we vinden daar twee variaties op: hardcover en softcover.
De eerste, hardcover of harde band, omslag of kaft, is wat het woord zegt, hard en stevig. De softcover of ‘zachte’ omslag is dun en flexibel, maar kan toch best stevig zijn. Softcover wordt ook vaak paperback genoemd.

 

Softcover boeken-rendion.nl

 

Ietwat verwarrende terminologie

Het is heel duidelijk dat hardcover en paperback uitsluitend betrekking hebben op boeken. De hardcover heeft een harde omslag, die beschermt en stevigheid biedt. De paperback is een vorm van softcover, flexibel en gelijmd, waarbij cover en inhoud dezelfde afmeting heeft. Paperback wordt ook wel pocketboek genoemd, vandaar die verbinding met boeken.
Er is echter nog veel meer drukwerk in de wereld die een mooie of handige cover verdient. We denken hierbij aan brochures, luxe reclamefolders, catalogi, studieverslagen, werkschriften voor cursussen, magazines, tijdschriften en ga zo maar door. Omdat het hier vaak gaat om materiaal dat slechts een beperkte, maar intensieve, tijd gebruikt wordt, is de softcover uitstekend geschikt. Het is niet te duur en kan de inhoud toch voldoende beschermen.

 

De softcover

Het allerbelangrijkste verschil van softcover met hardcover boekbinden ligt in de flexibiliteit van de omslag. Gemiddeld genomen heeft de hardcover die niet en de softcover in gevarieerde sterkte, afhankelijk van het doel van de inhoud. Die flexibiliteit wordt voornamelijk bereikt te spelen met de dikte van de kaft en die is bij de softcover dus een stuk minder. In extremis is die zelfs net zo dik als de bladen van het binnenwerk, zoals we bijvoorbeeld zien bij magazines als de Margriet of de Donald Duck.
Wat heel kenmerkend is voor een softcover zijn de afmetingen van voor- en achterplat of –kant. Die is namelijk gelijk aan de afmetingen van het binnenwerk. Bij hardcover is de band meestal groter en bevindt het boek zelf zich als het ware in de omslag.
Wat wel vaak handig is bij de softcover paperback is de extra flap aan de voorkant, die kan dienen als bladwijzer.

 

Een beetje aparte tussenvorm: de wire-o

Boeken met een harde omslag werken met voor- en achterplat, een rug en verbindende en scharnierende knepen. De softcover van een paperback wordt vaak gelijmd met het binnenwerk of eventueel geniet. Bij brochures, bladen en catalogi worden ook vaak nietjes gebruikt om de boel bij elkaar te houden.
Daarnaast is er ook nog een tussenvorm met hardcover en softcover, waarbij de rug gevormd wordt door een gekrulde cilinder, de wire-o.
De geperforeerde zijkanten van boek en omslag worden als het ware in deze cilinder gedraaid. Het grote voordeel van deze methode is dat het binnenwerk, of dat nu een boek, brochure of werkmap is, heel gemakkelijk opengeslagen kan blijven liggen zonder deze vast te moeten blijven houden.
De omslagen hiervan vallen meestal onder softcover, maar dan wel iets steviger om scheuren uit de wire-o tegen te gaan.

 

Wat u ook wilt uitgeven in boek- of bladvorm, het kan nooit kwaad met de boekbinder een gesprek aan te gaan welke omslag of cover het handigste is voor uw doelstellingen.

 

Hardcover boek

 

Bekijk op dm netwerk onze categorie ‘zakelijk’ of ‘webwinkels‘ voor meer van dit soort artikelen.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader