Zakelijk

Hoe werkt shrink wrapping?

Shrink wrapping is het proces waarbij een beschermende plastic verpakking om goederen of materiaal wordt gewikkeld. Hiervoor wordt krimpfolie gebruikt, een plastic materiaal gemaakt van polyethyleen of polypropyleen, die na het omwikkelen wordt verhit in een verwarmingselement, waardoor deze krimpt. Voor verschillende doeleinden zijn verschillende types folie beschikbaar met verschillende sterktes, kleuren, diktes, opdrukken en mate waarin het folie krimpt.

Voordelen van shrink wrapping

Een groot voordeel is dat het toepassen van shrink wrap heel gemakkelijk is, plastic wordt om de goederen gewikkeld en verhit. Daarnaast zijn door shrink wrapping de goederen beter bestand tegen weeromstandigheden zoals regen en wind en beschermt het tegen beschadigingen tijdens transport. De folie helpt het ook om vuil buiten de verpakking te houden waardoor goederen na het uitpakken gelijk klaar zijn voor gebruik of verkoop. In de voedselindustrie wordt vaak gebruik gemaakt van een vorm van shrink wrapping waarbij het product vacuüm wordt gezogen alvorens het dicht wordt geseald. Dit zorgt ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Shrink wrapping helpt ook met goederen op hun plaats houden tijdens het transport, bijvoorbeeld op een pallet.

Waar wordt shrink wrapping gebruikt?

Het gebruik van shrink wrap is heel erg uiteenlopend en veelzijdig. Het vindt voornamelijk plaats wanneer goederen tijdens transport onderhevig kunnen zijn aan invloeden van weeromstandigheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het transport van dozen, blikjes of pallets tot aan vaar- en voertuigen. De krimpfolie wordt niet alleen gebruikt voor transport, maar ook voor het inpakken van stijgers, apparatuur of zelfs hele gebouwen. Daarnaast wordt shrink wrapping gebruikt om losse goederen te combineren tot één verpakking. In de voedingsmiddelen industrie wordt het gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan bepaalde groenten in de supermarkt, zoals een komkommer die verpakt is in een plastic omhulsel, een verpakking met meerdere flesjes (multipack). Als laatst kan krimpfolie ook gebruikt worden om mee te knutselen, daarvoor wordt een dik krimpfolie gebruikt om met viltstift een ontwerp op te maken. Daarna kun je dit ontwerp verhitten in de oven waarna deze krimpt tot een stevig plastic plaatje.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
ajax-loader