Fietsen

Damesfiets met een framemaat kiezen

Voor wie een nieuwe damesfiets wil gaan kopen, zal een van de belangrijkste overwegingen zijn dat deze fiets comfortabel zit. Dat geldt vooral wanneer je van plan bent lange afstanden te gaan afleggen. Voor deze comfortabele zit is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen. Een verkeerde framemaat kan er zelfs voor zorgen dat je fysieke klachten krijgt tijdens en fietsen of daarna. Bij een te grote fiets bijvoorbeeld, kun je last krijgen van nek en schouders. Maar hoe meet je die framemaat precies op?

Het opmeten van de framemaat van een damesfiets

Daarnaast kun je elektrische dames. fietsWat is eigenlijk de framemaat van de fiets? Dat is de hoogte van het frame van de fiets in centimeters. Deze wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot aan de punt waar de zadelpen uit het frame komt. De te kiezen framemaat wordt bepaald door je lengte. Er zijn verschillende manieren om de framemaat van jouw nieuwe damesfiets te berekenen. Een mogelijkheid is om de lengte van je been te meten. Dit doe je door je benen 15 tot 20 cm uit elkaar te zetten en vervolgens aan de binnenkant van je been te meten van je lies tot aan je voet. De berekende lengte vermenigvuldig je dan met 0,68. Het getal dat daar uitkomt is de geschikte framemaat voor jouw damesfiets. Wanneer je een fiets wilt kopen met een geveerde zadelpen, dan moet je 4 cm van de framemaat aftrekken. Een verende zadelpen zorgt voor meer comfort, je hebt dan minder last van hobbels in het fietspad of wegdek.

De ANWB geeft ook richtlijnen welke framemaat past bij iemands lichaamslengte, zij gaan daarbij uit van de gegevens in de volgende tabel:

Lichaamslenge Frame in cm
1.50m – 1.65 m 49
1.55m – 1.70 m 51
1.60m – 1.75 m 53
1.70m – 1.85 m 57
1.85m – 1.95 m 61
1.95m – 2.10 m 65
Bron: ANWB

Bij twijfel over de framemaat is het advies om voor de kleinere maat te kiezen.

Wat is behalve de framemaat belangrijk om comfortabel te kunnen fietsen?

Behalve de framemaat is de maat van de wielen van belang. Voor een volwassene is de gebruikelijke damesfiets uitgerust met 28 inch banden.
Verder is het belangrijk om de fiets goed af te stellen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen het prettigst fietsen als ze rechtop zitten. Dat betekent dat het stuur zichtbaar hoger moet zijn dan het zadel. Je kan er ook voor kiezen om het stuur en het zadel op ongeveer gelijke hoogte te zetten. Deze sportievere zit zorgt voor minder luchtweerstand en je kan wat gemakkelijk van het zadel omhoog bij een hobbel, maar deze houding is zwaarder voor het bovenlichaam en je kan ook niet zo goed rondkijken.

Damesfiets

Zadelpijn

Wanneer je graag lange ritten rijdt, maar hierbij last van zadelpijn krijgt, dan zijn er speciale zadels verkrijgbaar die dit kunnen voorkomen. Zo’n zadel heeft dan bijvoorbeeld een gel- of foamvulling.

Welk type fiets?

Natuurlijk zul je bij de aankoop van een nieuwe damesfiets ook de afweging moeten maken wat je met de fiets wilt gaan doen. Ga je bijvoorbeeld veel lange ritten maken, dan zal een toerfiets voor jou beter geschikt zijn dan een eenvoudige stadsfiets zonder versnellingen. Maar uiteraard zal de fietsverkoper graag met je meedenken, zodat jij de juiste keuze maakt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader